Praktikalugu: IT süsteemide nooremspetsialistid Portugalis

Oleme ITSp-21 õpilased Jüri Kivisild ja Karl Peetso ning meil tekkis võimalus Erasmus+ projekti raames minna välispraktikale Portugali. Alustasime sõitu Tallinna Lennujaama Põlva Selveri parklast 28.01.2024 kell 2 hommikul. Tallinnast alustasime lendu kell 06:35 Frankfurti, kus istusime ümber Lissaboni lennule. Lissaboni jõudsime Portugali aja järgi kell pool 12. Torres Vedrasesse saamiseks kasutasime metrood ja bussi. Kohapeal võttis meid vastu praktikakoordinaator Rita, kes viis meid majutuskohta. 

Esmaspäeval tutvusime vastuvõtva kooliga - Agrupamento de Escolas Henriques Nogueiraga ja meie praktikakoha Torres Vedras Labcenteriga. Teisipäeval võtsime lahti vanu elektroonikaseadmeid ning vaatasime, milliseid komponente nendest saaks uuesti kasutada. Kolmapäeval kontrollisime printerite ja monitoride töö seisukorda. Neljapäeval oli meil vaba päev ning käisime koos õpetaja Tiiduga Lissaboni avastamas. Kõndisime Lissabonis ringi, tutvusime erinevate vaatamisväärsustega ja käisime ka muuseumis. Reedel külastasime nelja erinevat Torres Vedrases asuvat IT ettevõtet.

Teisel nädalal andis praktikajuhendaja meile projektid, millega pidime praktika lõpuni tegelema. Jüri ehitas jootmise jaoks mõeldud kuumplaadi. Karli projektiks oli pall, millega sai kõrgust mõõta, kui see üles visata või lüüa. Reedel käisime vastuvõtva kooli töökojas FabLabis, kus ehitati suurt puidust puslet. Jüri lõikas laserlõikuriga ja Karl printis 3D printeriga pusle jaoks tükke. 

Kolmandal nädalal oli meie praktikakoht suletud Torres Vedrases toimuva iga-aastase karnevali tõttu, kus osalejad kannavad värvilisi kostüüme ja maske. Meie karnevalist osa ei võtnud, kuid nägime palju erinevaid skulptuure, mis oli karnevali jaoks ehitatud. 

Neljandal ja viiendal nädalal tegelesime peamiselt oma projektidega, et praktika lõpuks oleks tööd valmis. 

Tagasisõit oli planeeritud 8. märtsi hommikule, kuid see lend tühistati Lufthansa töötajate streigi tõttu. Meil õnnestus koju saada ühe teise firma lennuga, mis toimus samal päeval ümberistumisega Taanis. Tallinnasse jõudsime kell 5 õhtul. 

Jüri Kivisild, Karl Peetso (ITSp-21)

Tagasi