EWERSi mehhatroonikud esindavad Eestit WorldSkillsi kutsemeistrivõistlusel

Tänavu aasta septembris Prantsusmaal Lyonis toimuvatel ülemaailmsetel kutsemeistrivõistlustel WorldSkills esindavad Eestit mehhatroonikaerialal Võrumaa Haridus- ja Tehnoloogiakeskuse (EWERS) III kursuse õpilane Rasmus Lepik ja äsjane vilistlane Kevin Lindlaan. Mehhatroonikaerialal võisteldakse mehaanika, pneumaatika, elektroonika, programmeerimise, robootika ja süsteemide arendamise teadmistes ja oskustes.

10.-15. septembrini toimuvatel võistlustel võtavad mõõtu oma eriala noored tipp-tegijad üle maailma. Võistlustel hinnatakse nii tehnilist sooritust kui ka meeskonnatööd, omavahelist suhtlemist ja oskust töötada projektiga. Lõpptulemusi hinnatakse kuld-, hõbe- ja pronksmedalitega. WorldSkillsi võistlusi korraldatakse iga kahe aasta tagant.

Kevin Lindlaanele tõi uudis Eesti esindamisest WorldSkillsil rõõmu, sest tegu on suurima rahvusvahelise võistlusega, kus end proovile panna. "Tulevikus plaanin kindlasti mehhatroonika või sarnase tehnoloogiaalase valdkonnaga edasi tegeleda, sest huvi tehnoloogia vastu aina kasvab. Praegu töötan ühes ettevõttes automaatikuna ning sügisel on kavas jätkata õpinguid ülikoolis," jagab Lindlaan tulevikuplaane.

Rasmus Lepikule meeldib mehhatroonika juures kõige enam selle eriala lai ulatus. „Kokku puutub nii elektroonika, elektriseadmete ja elektripaigaldistega, tööstusautomaatika kui ka mehaanikaga. Konkreetselt pakub mulle endale enim huvi just tööstusautomaatika, sealhulgas tööstuskontrollerite ehk PLC-de programmeerimine,“ kirjeldab Lepik.

Septembris toimuvate võistluste ettevalmistused on juba alanud. „Mida võistlusele lähemale, seda intensiivsemaks muutub ka harjutamine ja õppimine,“ sõnab Lepik. Võistlusel juhendamist toetab EWERSi mehhatroonika eriala kutseõpetaja Viktor Dremljuga, eksperdina vastutab noorte ettevalmistuse eest Tallinna Polütehnikumi õpetaja Sander Paju.

WorldSkillsi kui organisatsiooni laiem eesmärk suurvõistluste korraldamise kõrval on kutseõppe väärtustamine ja selle kvaliteedi tõstmine üle maailma. Eesti on WorldSkillsi liige 2007. aastast, kokku on organisatsiooniga ühinenud 80 riiki üle maailma. Eesti tegevusi koordineerib ja Eestit esindab Haridus- ja Noorteamet. Võrumaa Haridus- ja Tehnoloogiakeskuse mehhatroonikud on võistelnud WorldSkillsi võistlusel ka 2011. a Londonis.

Tagasi